eMotorGlider - project 2018 - intro

Kreirano Petak, 02 Ožujak 2018

Nakon uspješne implementacije i višegodišnjeg korištenja solarnih sustava za el. energiju i energetske neovisnosti na Voloderu, aeroklub je intenzivno započeo pripreme i kreće se u realizaciju projekta eMotorGlider - project 2018.

Cilj projekta je obnova/konverzija i modernizacija pogona sportsko trenažne motorne jedrilice s fosilnih goriva na obnovljive izvore tj. iskorištenje el. energije iz solarnih sustava na letjelištu Voloder te solarnih modula na samoj motornoj jedrilici (ugradnja solarnih panela na krila, gornji dio trupa i horizontalni stabilizator kao dodatni izvor napajanja el. sustava).

Motorna jedrilica koristiti če se prvenstveno za prezentaciju letenja na solarni pogon i letenje bez emisije CO2.

S obzirom na tehničko, mehaničarsko i letečko znanje članova i simpatizera aerokluba odlučili smo se na ovaj kompleksan i zahtjevan projekt.

Projek će imati edukativni, informativni i školski odjek (kroz kreativnu radionicu na letjelištu Voloder)  jer će obuhvaćati korištenje aerodinamike, tehnike/mehanike, elektronike/softeri te potencijali iskorištavanja solarnih izvora el. energije.

Realizacija projekta planira se izvoditi u suradnji s zajednicom tehničke kulture, gradom Popovača, SM županijom, Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo (CCAA), Aviotehnika d.o.o. (proizvodnja i servis zrakoplova) i ostalim zainteresiranim subjektima.

Trenutno, sličan projekt izvodi se u “Technischen Hochschule Inglostad” u Njemačkoj na trenažnoj motornoj jedrilici “Scheibe SF 25 A” s komponentama za konverziju od proizvođača „E-Drive by Geiger Engineering“ i u pregovorima smo za tehničku i operativnu suradnju.

Buduća eMotornaJedrilica (eMotorGlider) koristit će se za potrebe letačkih, znanstvenih, istraživačkih te promotivnih aktivnosti aerokluba i ostalih korisnika letjelišta  Voloder u vidu promocije solarnog potencijala u Hrvatskoj za letačke aktivnosti i smanjenja emisija CO2 plinova.

Kao takvi među prvima smo u Hrvatskoj koji planiramo ovaj tip eksperimentalnog, znanstvenog te istraživačkog projekta i s obzirom na brojne upite te zainteresiranost zrakoplovnih stručnjaka u pogledu letenja, održavanje i eksploatacije eMotorGlider-a očekujemo uspješnost realizacije istog.

Zmajar

Thursday the 17th. Aeroklub Popovača.Joomla 3.0 templates . All rights reserved.