Dodatni info u svezi rege i dozvole za mikrolagane zrakoplove

Kreirano Četvrtak, 10 Siječanj 2013

Dole u nastavku nalazi se mail od g. Darija Tomašića u svezi dodatnog pojašnjenja, a vezano za registracije i pilotske dozvole;

-------------------

"1. Sjecanje RH dozvole temeljem inozemne dozvole

Prema članku 33. stavak 2. Pravilnika o načinu i uporabi mikrolakih zrakoplova hrvatskom državljaninu, na temelju važeće dozvole pilota mikrolakog zrakoplova izdane u inozemstvu, Agencija može izdati hrvatsku dozvolu pilota mikrolakog zrakoplova uz uvjet polaganja razlike u teorijskim predmetima i provjere u letu. Kako bi strankama izašli u susret, preporučili smo obnovu znanja iz teorijskih predmeta u bilo kojoj od odobrenih organizacija za osposobljavanje (Bjelovar, Osijek ili Vinkovci) nakon čega se pred Agencijom polaže ispit samo iz područja pravila i propisa. Troškovi prema Agenciji iznose uplata 950,00 kn. Uz zahtjev je potrebno priložiti 70,00 kn biljega.

2. Upis u RH registar

Upis u RH registar se sastoji od tri postupka:

- odobrenje programa održavanja zrakoplova

- pregled zrakoplovu za provjeru plovidbenosti

- upis u RH registar.

Za svaki od gore navedenih zahtjeva potrebno je priložiti 70,00 kn biljega.

Program održavanja zrakoplova u svima osobno pomoći sastaviti. Pripremili smo određene predloške, ali ih ipak treba prilagoditi za svaki pojedinačni zrakoplov. U programu održavanja zrakoplova propisani su obavezi pregledi zrakoplova i tko ih može provoditi. Procedure po kojima se provode obavezni pregledi i održavanje zrakoplova i motora opisane su u priručniku za održavanje (Maintenance Manual) i nisu sastavni dio programa održavanja zrakoplova.

Nakon što se odobri program održavanja, osoba koja je putem programa ovlaštena za održavanje zrakoplova mora izvršiti obavezni pregled, koji se u konačnici svodi na godišnji pregled kao u Mađarskoj i pregled krila (2 godine/200 sati). Po obavljenom pregledu u Agenciju se dostavi administrativni dio pregleda i sa inspektorom dogovori termin pregleda za provjeru plovidbenosti. Troškovi prema Agenciji iznose 339,00 kn + troškovi izlaska na teren, ukoliko se pregled obavlja izvan Zagreba. Za pregled na aerodromu Lučko nema dodatnih troškova.

Da bi se zrakoplov smatrao plovidben, od HAKOM-a je potrebno ishoditi dozvolu za rad radio-stanice. U HAKOM je uz zahtjev potrebno dostaviti dokaz da ste pokrenuli postupak za upis u RH registar civilnih zrakoplova.

Uz propisanu dokumentaciju koju je potrebno dostaviti (vidi obrazac za upis u registar), odobreni program održavanja i obavljen pregled za provjeru plovidbenosti, moguće je dovršiti postupak za upis u RH registar. Troškovi za upis u RH registar su upisani na samom zahtjevu, a još je potrebno pridodati 20,00 kn biljega za rezervaciju broja i registracije (DA, možete birati registracijsku oznaku, ali morate uzeti u obzir da svaka počinje 9A-U_ _ i da nije moguće koristiti već korištene registracije), kao i 20,00 kn za zahtjev za odstupanje od propisanih registracijskih oznaka (na zmaju se moraju staviti manje oznake).

Obrasci:

http://www.ccaa.hr/UserDocsImages/dokumenti/38/GEND-FRM-302_%20R1_Zahtjev%20za%20konverziju%20dozvole-ovlastenja.pdf

http://www.ccaa.hr/UserDocsImages/dokumenti/38/Zahtjev%20za%20izdavanje%20potvrde%20o%20provjeri%20plovidbenosti.pdf

http://www.ccaa.hr/UserDocsImages/dokumenti/38/Zahtjev%20za%20odobrenje%20programa%20održavanja%20zrakoplova.pdf

http://ccaa.hr/default.aspx?id=98

Vjerujem da Vam je prva reakcija na gore navedeno odbojna, ali ne brinite, stojim na raspolaganju za svaku pomoć i jednom kad obavite ovaj inicijalni dio, sve će biti jednostavnije i lakše, a naravno i jeftinije.

S poštovanjem,

Dario Tomašić.

--------------------------------

Zmajar.

Friday the 20th. Aeroklub Popovača.Joomla 3.0 templates . All rights reserved.